În trim. IV (octombrie-noiembrie-decembrie) din anul 2023, am fost martori la o creștere semnificativă la capitolul înregistrări contracte translative de proprietate pe mun. Chișinău, o creștere de circa 30% în comparație cu perioada similară din lunile iulie-august-septembrie.
Această dinamică pozitivă a fost generată de mai mulți factori, și anume:
- scăderea dobînzilor la credite ipotecare și drept urmare activarea cererii amînate la cumpărare apartamente în ipotecă;
- descreșterea constantă pe parcursul anului 2023 a tensiunii în rîndul populației, generată de războiul din Ucraina;
- flux mărit de clienți din diasporă care au investit în apartamente în construcție, comparativ cu anul 2022;
- scădera atractivității depozitelor bancare, comparativ cu 2022 și drept urmare, redirecționarea lor în imobiliare;
- sporirea numărului de cetățeni ucraineni care s-au oprit în Moldova din 2022, iar anul acesta au decis să cumpere proprietăți;
- activarea conaționalilor noștri care au revenit în Moldova din cauza războiului din Israel și investirea banilor câștigați în imobiliare;
Cu toate acestea, chiar dacă este evident că piața imobiliară a prosperat în ultimul trimestru al anului 2023, este important să luăm în considerare că oricum rămâne în descreștere comparativ cu aceiași perioadă a anului 2021 și puțin în creștere comparativ cu anul 2022. Chiar dacă să admitem că dobânzile la credite ar putea reveni la valorile din post-pandemice din 2021, atunci cînd s-au înregistrat cele mai multe ipoteci, șansele să vedem noi creșteri sunt mici după parerea noastră, din cauză că prețurile la apartamente au înregistrat o creștere semnificativă, or, astăzi un apartament pasibil de cumpărat în ipotecă, adică să fie dat în exploatare, se vinde pe piață cu cifre cuprinde între 1050 și 1400 Euro per m2. Cifre mai mici sunt în suburbii, acolo unde clienții nu prea manifestă interes. De aceea, interes tot mai mare prind ofertele companiilor de construcții care oferă rate avantajoase de 4-5 sau chiar 7 ani, la apartamentele în construcție. În acest fel, clientul cumpără cu un preț mai avantajos și are de executat mai puține formalități decât în cazul unui credit ipotecar. Acest tip de rate este îndeosebi popular în rîndul cetățenilor din diasporă.
Inflația și creșterea prețurilor la materialele de construcții au avut un impact minor asupra prețurilor. Cel mai mare impact l-a oferta mică de apartamente pe piața primară. Piața imobiliară s-a dovedit a fi un refugiu sigur în perioade de incertitudine, de aceea populația se străduiește să investească în imobiliare, pentru a le da în chirie, sau pentru a conserva banii în alt mod decât bani lichizi, care se devalorizează în condițiile în care prețurile la m² cresc constant.
În ciuda acestor provocări, alegerea în masă a populației pare să fie orientată către opțiuni care să le ofere un echilibru între confort și sustenabilitate financiară. Astfel, mulți optează pentru achiziționarea apartamentelor în rate direct de la dezvoltatori, cu termene de achitare de până la 7 ani și rate lunare sub 500 de Euro. Această opțiune devine din ce în ce mai populară, oferind accesibilitate financiară și stabilitate pentru mulți cumpărători. În ceea ce privește segmentul caselor, există o cerere ridicată pentru locuințele care se încadrează într-un interval de prețuri rezonabil, cu o valoare obiectivă pe piață de până la 150,000 de Euro.
În concluzie, este clar că există o cerere puternică pentru locuințe accesibile și că piața imobiliară este într-o continuă evoluție pentru a răspunde nevoilor și preferințelor populației. Este important ca actorii din industrie să fie atenți la schimbările din mediul economic și social și să adapteze strategiile lor în consecință pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă și echilibrată a pieței imobiliare în viitorul apropiat.
Despre tendințele imobiliare din anul 2024, citește în articolul lansat recent pe blog.
4Seasons în imobiliare: În ce perioada a anului, moldovenii au cumpărat mai mult
În ultimul trimestru al anului 2023, am fost martori la o creștere semnificativă pe piața imobiliară din Republica Moldova a numărului de contracte înregistrate cu până la 30% mai mult în comparație cu perioada iulie-august-septembrie.
ANALIZĂ: Achiziționează propriul apartament cu o rată lunară de sub 500€
Achiziționarea unui apartament în rate devine o realitate accesibilă în Chișinău, cu opțiuni care vizează confortul și bugetul fiecărui potențial locatar. Găsește în blog patru complexe rezidențiale care oferă apartamente în rate, cu o plată lunară de sub 500 de euro
Tendințe imobiliare pentru 2024
Unde investim n noul an, de ce ținem cont și cum găsim ofertele potrivite cu care să nu dăm greș. Despre toate ne povestește Victor Romanescu în noul articol de pe blog.
Dinamica pieții imobiliare în 2023. Ce s-a cumpărat și ce a rămas?
Deși nu sunt publicate încă datele pentru trim. IV 2023, deja asistăm la o situație cînd numărul tranzacțiilor cu imobile în Chișinău și suburbii a scăzut cu circa 70% în comparație cu 2021, însă prețurile continuă să crească.
Legea decontărilor în numerar: Fără cheș la notar
Guvernul a aprobat Proiectul de lege privind efectuarea decontărilor în numerar. Acesta urmează a fi prezentat spre examinare Parlamentului. După intrarea în vigoare a prezentei legi, toate tranzacțiile imobiliare mai mare de cca 60 000 Euro vor trebuie executate prin transfer bancar.
Investiții imobiliare în Brașov: Motive pentru a alege acest oraș
Dacă ești în căutarea unei investiții în Romania, îți recomandăm să atragi atenția la ofertele imobiliare din Brașov. Echipa noastră a fost într-o vizită de lucru săptămâna trecută acolo, unde împreună cu partenerii locali, au vizionat mai multe șantiere de construcții, interesante din punct de vedere a investiției sau a traiului.
Victor Romanescu: De ce investițiile în apartamente pentru chirie atrag moldovenii?
Un apartament în Chișinău care se dă în chirie, este probabil, cea mai sigură investiție imobiliară pentru orice cetățean din țara noastră. Cererea la chirie în Chișinău este mereu mai mare decât oferta, la categoria apartamentelor cu 1 și 2 camere. Cele mai solicitate sunt apartamentele în chirie cu bugetul 200-400 Euro/lunar. În acest segment sunt cuprinse atît apartamentele din bloc nou, cît și bloc vechi.
Stavro Cușmenco: Top 5 recomandări de apartamente în complexele construite de compania ExFactor
Ești în căutarea unui apartament într-un complex locativ nou, poate în varianta albă, pentru a-i oferi personalitate prin decor sau deja mobilat? Cu o cameră, două sau cu accent pe living spațios pentru tine și familia ta?
Victor Romanescu: Toate tranzacțiile imobiliare care depășesc 300.000 Lei se vor putea efectua doar prin transfer bancar, și nu în numerar cum era până acum.
Asta reiese din prevederile Legii privind efectuarea decontărilor în numerar, al cărui proiect a fost recent prezentat spațiului public spre consultare de către autorul proiectului, Ministerul Finanțelor.
Cristina Grițco: Recomand apartamentele din blocurile seria 143
Construite din panouri de beton armate, în 9 etaje, cu scări largi și planimetrii care se află la mare căutare, blocurile din seria 143 sunt catalogate drept cea mai populară opțiune din categoria apartamentelor din blocurile vechi.
Micșorarea dobânzilor la credite - Oportunitatea mult așteptată pentru cei ce vor ipotecă
O veste îmbucurătoare a ajuns în data de 20 iunie în piața imobiliară! După micșorarea ratei de bază, în cumul cu micșorarea ratei medii de atragere a depozitelor în valută națională din 1 iulie, procentele la credite vor deveni mai mici , inclusiv la creditele ipotecare. Acest anunț aduce o oportunitate unică pentru toți cei care își doresc să-și cumpere propria locuință.
Experiența locuitorilor din Chișinău cu legea condomeniului fondului locativ și aplicarea sa eficientă
Știrea despre blocul locativ din sectorul Buiucani, unde locatarii și-au organizat singuri un spațiu de distracție din contul a 7 locuri de parcare a stârnit admirații cât și nedumerire în mediul online. Motiv pentru care am decis să vorbim în blogul de astăzi despre legea condomeniului fondului locativ.