Moody's. Cum raiting-ul financiar al Moldovei afectează piața imobiliară

Pe 14 aprilie, agenția Moody’s a coborât ratingul Republicii Moldova de la B3 stabil la B3 negativ. Schimbarea s-a produs din cauza că R. Moldova are granița cu o țară unde este război acum, dar și pentru că are Transnistria „sub coastă”. Această coborâre va influența negativ piața imobiliară din Chișinău? Nu, deloc. De ce? 

 

În ultimul studiu a agenției internaționale Moody’s care reflectă dinamica financiară mondială, țara noastră a coborât în raiting de la B3 stabil la B3 negativ. Experții internaționali invocă drept argument faptul că riscurile sunt atât de mari, încât nici măcar susținerea financiară din partea UE și a institutelor financiare internaționale nu vor putea compensa consecințele negative pentru economie.

În același timp însă motive clare de panică nu există și asta pentru că aceiași experți ne spun despre faptul că confirmarea ratingului B3 echilibrează rezistența economică restrânsă a Moldovei cu o datorie de stat moderată și cu o susținere semnificativă a capacității sale de creditate din contul oferirii ajutorului financiar extern. Acest ajutor financiar ar trebui să ne ajute să reducem riscurile legate de sectorul bancar, lichiditățile și vulnerabilitatea externă a Moldovei.

 

Indicele B3 în expertizele Moody’s înseamnă încadrarea în categoria financară speculativă cu grad de creditare ridicat.

Totuși în acest context, poate fi privită piața imobiliară ca un potențial de investiții?

Noi nu avem în Moldova investitori în imobiliare care înainte de a face o achiziție, consultă raportul unei asemenea agenții de rating ca Moody's. Majoritatea investitorilor sunt jucători locali sau concetățeni de-ai noștri din diasporă. Fie sunt persoane fizice care investesc banii agonisiți într-un apartament  pentru a-l da în chirie, fie sunt mici antreprenori care se ocupă cu reparația apartamentelor pentru revânzarea lor sau sunt dezvoltatori de case individuale, etc.

Investim în Iași?

 

Luând în calcul toate circumstanțele expuse mai sus - creșterea prețurilor, contextul geopolitic regional, incertitudinea cu care se confruntă populația - am identificat la 150 km de Chișinău o oază de stabilitate, orașul Iași din România, care ar putea fi ținta investițiilor tale. De ce:

 

Darea în chirie cu ușurință. Iași este totuși un oraș studențesc. Mai mult ca atât, multe companii internaționale ca Amazon, Microsoft, Oracle, închiriază imobile pentru angajați. 

 

Revânzarea apartamentului cumpărat la etapa de construcție. Creșterea prețului de la etapa inițială a construcției până la darea în exploatare poate constitui, în medie, 200 de euro pentru m2.

Siguranța investiției. Cel mai important argument acum. Siguranța. Într-un imobil într-o țară membru UE.


Ansambluri rezidentiale

Nairobi Residence

Lazar Residence la 2 min de Pallas

Concept City Păcurari

Concept Park

Venezia Residence

Greenfield Residence

Royal Town