Anul 2022, an fără precedent. În pofida la toate crizele prin care am trecut și trecem, ne-am învățat să le transformăm în oportunități: criza energetică a generat un salt calitativ în domeniul energiei regenerabile și a metodelor alternative de încălzire, s-au format lanțuri logistice noi pentru transport materiale de construcții, etc.
În pofida unei inflații record de 31%, spre bucuria cumpărătorilor, prețurile la imobile nu au urmat cursul ascendent. Aceasta se datorează scăderii cererii din cauza reticenței investitorilor în prima parte a anului și scăderii numărului de credite ipotecare acordate de bănci. (Conform informației oferite de ASP despre numărul de înregistrări bunuri imobile, anul acesta numărul ipotecilor a fost în continuă scădere în mun.Chișinău (ne conducem de datele pe municipiu deoarece aici se petrec majoritatea tranzacțiilor imobiliare). În trim. III au fost înregistrate 1375 contracte de ipotecă, în scădere cu 44% față trim. I a anului 2022.)
Dacă ați avut ceva de vânzare în 2022, cu siguranță nu ați avut lipsă de cumpărători dacă ați ajustat prețurile la noile realități, unde sunt puțini clienți cu credite ipotecare.
Cum au evoluat prețurile în 2022?
Anul acesta a fost diferit de 2021, cînd prețurile au crescut substanțial. Anul acesta, prețurile afișate au rămas la nivelul anului 2021, dar prețurile reale de tranzacționare erau diferite, în mare parte mai mici decît prețul afișat. Astfel, dacă în Chișinău un apartament cu 2 camere în bloc nou varianta albă se vinde cu un preț afișat de 1000+ Euro/m2, prețurile reale de vânzare se situau în jurul cifrelor 920-950 Euro/m2. Doar apartamentele cu 1x se tranzacționează stabil la prețuri peste 1000 Euro/m2, cu excepția regiunilor limitrofe, precum Durlești, de exemplu, unde apartamentele se vând la prețuri de 750-850 Euro/m2.
Anul 2022 ne-a demonstrat încă o dată că în condiții de incertitudine poți pierde multe oportunități investiționale. Cînd stai la dubii și te ghidezi peste măsura de fonul informațional negativ, nu poți planifica o strategie sănătoasă de investiții.
Ce oportunități vedem noi în 2023:
-
Chiria. Investiția în imobile, locative sau comerciale, pentru închiriere, este o strategie viabilă în 2023. Chiria a înregistrat o creștere în mediu de +15% pe parcursul anului 2022. Avem una din cele mai bune ROI din regiune la investiția în chirie. Se dau în chirie și camere în cămin, și case individuale, cererea este constantă.
-
Apartament în bloc nou. Multe companii de construcții au pus pe stop planurile lor de dezvoltare, ceea ce va micșora în timp oferta pe piața primară. Mai puține apartamente, mai multe șanse de a câștiga la darea în exploatare.
-
Terenuri. D-voastră cunoașteți o locație unde poți cumpăra la preț avantajos teren pentru construcții, cu adresă și rețele urbane? Noi ne-am făcut bine tema pentru acasă și am studiat bine această nișă. Credem că este una de perspectivă pentru investitorii maturi care nu fug după câștiguri rapide și au mai multă răbdare. Pînă la urmă, aceasta se răscumpără. Capitalizarea investiției poate atinge și +100%.
-
Vânzare spațiu comerciale cu chiriaș. Majoritatea rețelelor de comerț produse de consum larg sunt în permanentă extindere, nu doar în Chișinău. Cunoaștem bine cerințele tehnice ale chiriașilor și putem să-ți propunem oferte avantajoase pentru cumpărare, care ulterior pot fi date în chirie rețelelor mari sau corporațiilro. Cumperi metri patrați, dai în chirie și ulterior cîștigi de pe urma capitalizării investiției. Un spațiu comercial cu chiriaș stabil este mult mai apreciat decît un spațiu comercial gol.
Pe scurt: deschiderea față de schimbări (chiar și negative), capacitatea de a filtra informația relevantă și a detecta semnalele pozitive, va determina succesul investitorului imobiliar în 2023. “Cea mai bună investiție este cea care poți să ți-o lași ție.”.